Каква вероятност има да скрият непознатата тропическа болест „кожна лайшманиоза“ в РПЦ Харманли? /вариант 1/

Каква вероятност има да скрият непознатата тропическа болест „кожна лайшманиоза“ в РПЦ Харманли? /вариант 1/

В последната седмица сме свидетели на няколко парадокса, свързани със заразните заболявания на мигрантите в Регистрационно-приемателния център в Харманли, като сега ще се спра на четири от тях.

Първият е, че ръководството на центъра и лекари от РЗИ Хасково, а и не само от там, твърдят, че болестта кожна лайшманиоза е непозната за България, не са я виждали и не могат да я диагностицират, но категорично са на мнение, че такава болест няма в лагера в Харманли.

Второ. Никой до този момент не е консултирал със специалист случаите, за които аз предоставих снимков материал. На място дойде главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който каза буквално, цитирам: „Разбира се, че може да има лайшманиоза, Сирия е ендемичен район на заболяването. Естествено е, че когато бягат хиляди хора от там, те носят и заболяванията, за които говорим. Ще направим необходимите изследвания, за да проверим за какво става въпрос. Няма да извеждаме бежанците от тук, на място ще дойдат да правят изследванията“.

За хората, които не са специалисти по тропическа медицина и не са работили със случаи на кожна лайшманиоза в други страни, както и за редовите граждани, думите „ще направим изследвания“ звучат авторитетно и веднага дават доверие на гратис в това, което ще дойде като лабораторен резултат. Има се предвид вземане на секрет от лайшманиозната язва, за да се докаже наличието на паразитите лайшмании.

И ето най-големият куриоз – изследването на материал от раната е нож с две остриета, като много зависи у кого е ножа. Лайшмании могат да се докажат само и единствено в ранния стадий на заболяването, докато не се е получило още разязвяването. Експертната литература е категорична, цитирам: „Когато епидермисът /горният слой на кожата/ изтънее и в него навлязат пиогенни /гнойни/ микроорганизми, получава се разязвяване, при което се унищожават и паразитите“. Кратко, ясно и точно.

И още – при язвената форма, лайшманиите понякога могат да се докажат в основата на язвата, за което се изисква специфично вземане на материала.

Казано с други думи – почти всички мигранти, благодарение на лошата лична хигиена, са с инфектирани лайшманиозни рани, в напреднал стадий, където паразити не могат да се изолират. Ето как, много удобно, на незапознатото общество ще се каже – ми, видите ли, според изследванията паразит няма и това, което виждате, е лоша лична хигиена.

Трето. Диагнозата „кожна лайшманиоза“ се поставя във основа на епидемичното появяване на заболяването, локализацията, характерния вид и протичане на пораженията му. Казано по друг начин – диагноза може да постави опитен специалист, запознат и виждал заболяването и това е напълно достатъчно. Доказва се чрез установяване на паразитите, но както казах по-горе, само в ранен стадий.

Тук е и третият парадокс – в България има, макар и малко, доказани специалисти, специализирали в чужбина и работили там, които могат да дойдат в лагера или част от пациентите да бъдат транспортирани до техните лечебни заведение. И в рамките на 1 ден да стане ясно какво е това заболяване. В рамките даже на часове. Но май е по-удобно да се викат хора, да вземат на място изследвания, които не е ясно дали са обучени за това, тъй като е строго специфично, и да се чака дъълъг период от време, за да се каже авторитетно – паразити няма. Тук е момента да поясня, че липсата на паразити не означава, че болният не е заразен, тъй като лайшманиите вървят по лимфен път и не се знае къде ще избият. Често раните са 2 или 3, но могат да бъдат и доста повече – до 300!

И четвърто. Изправени сме пред непозната тропическа болест, която е възможно напролет да я внесем напълно легално в България. Зарази ли се преносителя – папатака, процесът е неконтролируем, казват специалистите. Защо никой не откликва на призивите ми да се изведат и консултират със специалист тези 16 души, които първоначално заснех, и още 10 други, които установих вчера пак на случаен принцип, също с рани по ръцете и краката, за които отново има основателни съмнения, че е кожна лайшманиоза? /снимки на някои от тях в галерията/. Мигрантите казват, че в центъра са стотици тези с идентичните язви. Простете, господа специалисти, но лайшманиозните рани са характерни и нямат нищо общо с лоша хигиена.

Harmanbg.com няма да остави нещата така, въпреки упоритите опити на съответните институции да прикрият фактите. Има данни, че поне един от първите случаи, които заснех, вече е напуснал лагера. Ще се обърнем към всички авторитетни български и международни организации, които в скоро време да помогнат за разплитането на проблема.

Цитираните медицински данни са от учебник по „Тропическа медицина“,, автори проф. Б.Зографски, проф. К.Кузмов, проф. Вл. Бояджиев, доц. Р.Тодоров, изд. „Медицина и физкултура“ 1980

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

2 Коментара

 • Negev
  11/13/2016, 14:25

  Инатът на гербаджийската власт е по-опасен от тия тропически болести.

  ОТГОВОР
 • ицо
  11/13/2016, 00:26

  Как да им повярвам като Ицо Дебелия определено е с много лоша лична хигиена но по него няма от тия "находки".

  ОТГОВОР

Последни публикации