Тъмнината ражда демони

Тъмнината ражда демони

След двуседмични словесни еквилибристики и държавническо „тука има, тука нема“, хвърлената плътна завеса върху сериозния проблем със заразните заболявания на мигрантите започна да се повдига. Тези две седмици на ожесточено отритване на справедливите питания на суверена, касаещи не съдържанието на портфейлите на народните избраници, не политическата изборна клоунада, а здравето на един малък български град и цялата страна, са достойни да влязат в учебник на държавнически гафове. Или най-малкото на наръчник какво не трябва да си позволява една власт. Никога.

След информацията за страховете на харманлийци, виждащи всеки ден мигранти с рани по ръцете и краката, след разследването ми, предоставения снимков материал и основателното съмнение, че това на снимките може да е непознатото в България заболяване „кожна лайшманиоза“, последва единствено нетипична до този момент „логорея“ от Държавната агенция за бежанците. Нейни представители на различни нива, включително и лекари от РЗИ Хасково, обясняваха как няма страшно, няма заболявания в центъра, няма кожна лайшманиоза, независимо, че не я познават. В същото време никой не консултира със специалист общо 26-те съмнителни за кожна лайшманиоза случаи, които заснех в продължение на 2 дни и на които хора съм взела личните данни /с тяхно разрешение/.

Стигна се до парадоксалната ситуация да настоявам, дори да моля директора на центъра, въпросните чужденци да бъдат изведени от лагера, за да ги отведа с мой транспорт в Клиниката по паразитология в Пловдив, където специалистите за кажат какво е това заболяване. Без резултат.

Остана без отговор и искането ми до Държавната агенция за бежанците за достъп до медицинските журнали на центъра и питането ми как процедират с опасните медицински отпадъци.

Единствено Омбудсманът Мая Манолова откликна на тревогите на харманлийци и веднага изпрати екип, който два дни проверява какво се случва в центъра. Непосредствено след това дойде и препоръката й до министъра на здравеопазването и председателя на Държавната агенция за бежанците – да бъдат предприети действия в спешен порядък за консултации с медицински специалисти на чужденците в центъра в Харманли. „Лекарите информираха, че в центъра има много хора с кожни заболявания, предположения за краста /Скабиес/, имало е установена варицела, т. нар. дребна шарка, която е излекувана, а има и случаи, за които медицинския състав в центъра се съмнява за кожна лайшманиоза /кожни язви и рани/, пише в прессъобщението на Омбудсмана.

За да стигнем до вчера /18.11.2016 г./, когато завесата започна да се повдига. Д-р Станимира Тананова, зам.-директор на РЗИ-Хасково, каза в ефира на bTV, че 23 нови случая на краста и няколко на нетипичната за нашите ширини кожна лайшманиоза са регистрирани от 4 ноември насам в бежанския център в Харманли. Въпреки сериозните ми съмнения в истинността на цифрите /които според мен са доста повече/, няма как да не изникне основателния въпрос: „Откъде дойдоха тези случаи в доскоро чистия като момина сълза откъм заразни заболявания лагер“?

Министерството на здравеопазването изведнъж се събуди. Вчера д-р Петър Москов издаде заповед за скрининг на всички настанени в РПЦ Харманли за установяване на краста и кожна лайшманиоза. Това се предприе „във връзка с извършената оценка на епидемиологичната ситуация в центъра и необходимостта от организиране на превантивни мерки“, пише в заповедта.

Възлага се на РЗИ –Хасково /точно на тези, които до преди дни не знаеха за какво става въпрос/ да окаже съдействие на РПЦ-то, като организира и участва в сформирането на екипи от медицински специалисти /паразитолози, дерматолози и педиатри/, които да направят необходимите прегледи и медико-диагностични изследвания. При съмнение за наличието на краста и кожна лайшманиоза да се организира консултация с паразитолог и се правят необходимите изследвания за определяне на лечение, нарежда министър Москов.

„РЗИ – Хасково следва да окаже методическа помощ за извършване на крайна дезинфекция на територията на центъра и контрол за нейното изпълнение, а при изпълнение на дейностите си следва да взаимодейства с лекари и други медицински специалисти от МБАЛ Хасково и МБАЛ Харманли“, се казва още в документа на МЗ. И тук идва резонният въпрос: „Как, като самото РЗИ Хасково не познава болестта, многократно казва, че тя трябва да се диагностицира от специалисти, а най-близките били в УМБАЛ „Св.Георги“ в Пловдив, та как тогава болниците в Харманли и Хасково ще помагат за установяването на нетипични и непознати за нашите географски ширини тропически болести“?

И ако кожната лайшманиоза е болест главно по откритите части на тялото /където става ухапването от папатака/, какво да кажем за ендемичната за Афганистан амебна дизентерия?

Какво да кажем за маларията, като до този момент се говори за 6 регистрирани случая на това тежко заболяване в центъра в Харманли? Последният от тях е съвсем пресен – само от преди няколко дни. Искате ли да знаете, че този човек е обиколил болен поне 2 центъра в България, докато най-накрая е установено, че страда от малария?

А какво да кажем за заболяванията, които могат да бъдат разпознати само от тесни специалисти по паразитология и тропическа медицина?

Истината е, че крастата е широко разпространена в РПЦ Харманли .

Истината е, че хората с ужасяващи рани по ръцете и краката, са десетки.

А най-страшната истина е, че не знаем какво още има в този център. И това не е търсене на сензация, създаване на паника или изкуствено напрежение, а най-нормален въпрос. В този център има над 3000 души от страни, в които върлуват заболявания, които ние не познаваме. Нали никой не очаква, че от Сирия, Афганистан, Пакистан, Ирак и т.н. у нас влизат само най-здравите им представители?

Тъмнината ражда демони, дори и там, където ги няма. Двуседмичното нищоправене и шикалкавене на българските институции, призвани да се справят с проблема, роди демоните на страха и недоверието в Харманли. Няма да сбъркам, ако кажа, че недоверието премина границата, когато можеше да бъде обратимо. Вече и най-големият специалист да дойде и да каже, че лагера е стерилен, никой няма да му повярва. Разбира се, стерилността в конкретния случай си е чиста фантастика, а властимащите се погрижиха истината да остане заключена в техните кабинети. До този момент. Защото самите носители на истината – болните мигранти, са сред нас. Няма как да скриеш очевидното. Да оставиш едни хора болни, без лечение, да рискуваш други – това не само не е държавническо.

Това е нечовешко.

На снимките – поредни мигранти с рани по ръцете и краката от РПЦ Харманли.

 

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

2 Коментара

 • Negev
  11/20/2016, 13:55

  Кметицата не предприема нищо, защото я е страх от Боко Тиквата.

  ОТГОВОР
 • dinko
  11/20/2016, 11:17

  Къде са кметиците.Това не е ли техния град.Не са ли хората дето са ги избрали.Преди месеци ходеха с един капут от Хасково да си правят снимки докато момчета от Пожарната гасяха пожарите.Долни и нагли помияри.Едва ли тоя град е избирал по бездушни и жалки същества.

  ОТГОВОР

Последни публикации