Диагностициран случай на малария в РПЦ Харманли

Диагностициран случай на малария в РПЦ Харманли

В центъра за мигранти в Харманли има потвърден случай на малария. Както Harmanbg.com първи писа, това е станало в последните дни, по точно в средата на изминалата седмица.

Мигрант от лагера в Харманли е диагностициран с малария и се лекува в инфекциозното отделение на университетската болница в Пловдив, предаде днес и bTV. Чужденецът вече е излекуван и предстои за бъде върнат в бежанския център съвсем скоро.

Според източници на Harmanbg.com, става въпрос за 22-годишен афганистанец.

Информацията за тежкото заразно заболяване идва на фона на непрекъснатите отричания на представители на Държавната агенция за бежанците, че в центъра в Харманли има заразни заболявания. За сега са признали само за 63 случая на краста.

С потвърждението за болен от малария през последните дни, случаите на това заболяване, регистрирани за три години в лагера в Града на Белоногата, стават общо 6.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев каза преди три месеца в национален ефир следното: „Имаше доста спекулации по отношение на бежанците у нас, тъй като имаше диагностицирани с малария в центровете в Харманли, Любимец и в София. В центровете има много строг контрол и на много ранен етап се поставя диагнозата. Болните се лекуват и не считам, че рискът е голям“.

На д-р Кунчев може би ще му представлява интерес информацията, че 22-годишният афганистанец е обиколил болен 2 центъра в България и в продължение на цял месец е бил лекуван за остро вирусно заболяване. Диагнозата му е поставена най-накрая от опитен медик в центъра в Харманли.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

2 Коментара

Последни публикации