Петя Карабакалова: „Искам да прегърна цялото голямо семейство на „Щастливци“

Петя Карабакалова: „Искам да прегърна цялото голямо семейство на „Щастливци“

Творецът винаги оставя себе си в това, което е създал. Повече или по-малко видимо, зависи от силата на авторовия почерк.

Ако отворите, обаче, книгата „Българче“, ще видите много ясно Петя Карабакалова.

Тя е една щастлива жена – майка и баба, авторка на стихове, музика и песни за деца. Когато отивах днес да говоря с нея за последната й книга „Българче“, излязла буквално преди дни, не знаех, че ще напиша точно този материал.

Но както е речено – няма нищо случайно. Точно на днешния Ден на християнското семейство Петя Карабакалова ме посрещна думите:  „Добре дошла в нашето голямо християнско  семейство от талантливи деца и една госпожа, която пише текстове и песни и ги учи да бъдат българи“.

И, да ви кажа, рядко има по-добро начало на един журналистически материал от това, което чух.

Карабакалова, която е известен музикален педагог и творец от Града на Белоногата, е дългогодишен ръководител на Детската вокална група „Щастливци“. През декември групата ще отбележи своя 20 рожден ден.

„Толкова много деца са минали и остават част от нашето семейство, така ми се иска да ги събера за Коледа, така ми се иска да мога да прегърна всичките накуп. Чрез тях пиша за децата, а чрез децата, моите внуци, пиша за тях“, усмихва се талантливата харманлийка.

Досега тя е написала и издала сама 7 двойни самостоятелни албума с детски песни. 8-ят е партиотичен и върви с новата й книга „Българче“, посветена на тримата й внуци Светослав, Ивайло и Георги Карабакалови. Там са компактдисковете „Родино“ и „Рано ранила Гергана“, с изпълнения на талантливите „Щастливци“. Преди два дни част от тези песни даровитите харманлийчета представиха в предаването „От българско, по-българско“ по тв Скат, където са чести гости заради неподправения им колорит.

Карабакалова е написала и книгата „Да успяваме да сме добри“ /2013/, която включва песни за деца, стихотворения и музикални пиеси.

В „Българче“ пък, можем да прочетем „Сто стихотворения“ – за деца през погледа на дете, „Размисли и стихове“ – мисли и тревоги на авторката за най-малките и за света, както и да видим „Щастливци за „Щастливци“ – няколко сърдечни отзиви на участници през изминалите години във вокалната група.

С музикалната педагожка си говорим за трудностите, които среща при правенето на изкуство в днешно време. „Когато ми затворят едната врата, минавам към другите, когато ми затворят всички врати, ги заобикалям. Винаги намирам начин да издам творбите за децата, защото те са бъдещите носители и разпространители на българщина, на традиционните ценности и в крайна сметка на добрия и достоен човек“, категорична е борбената дама.

Завършваме разговора с пожелание за много бъдещи щастливи мигове за всички нас, които да дойдат от таланта на едни малки щастливци. И, разбира се, кураж, вдъхновение и музика в сърцето от мен, за една щастлива жена.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации