Центърът за мигранти в Харманли става „от семеен тип“

Центърът за мигранти в Харманли става „от семеен тип“

След 30 часа на размирици и напрежение в най-големия център за чужденци в България, държавата в лицето на министър-председателя в оставка се произнесе: В РПЦ Харманли ще останат само семействата с деца, а 1000 души, предимно афганистанци, участвали в безредиците, ще бъдат преместени в стари казарми и застави близо до границата. Това обяви премиерът Бойко Борисов преди часове в Харманли, където пристигна спешно за втори път в рамките на едно денонощие. Тези сгради до границата се ремонтират скоростно. До четвъртък ще бъдат изградени и съоръженията, които да обезопасят РПЦ-то, за да са спокойни гражданите. Търси се начин максимално бързо нарушителите на реда да бъдат екстрадирани от България, каза премиерът.

След като 1000 мигранти бъдат изведени, в Харманли ще останат около 2000 души, сирийски семейства и такива, които не създават предпоставки за нарушаване на обществения ред. Не стана ясно дали центърът ще бъде от отворен или затворен тип.

Главният организатор на бунтовете в бежанския център в Харманли, е разпознат. Той е задържан, а преди време е задържан и в Германия за разпространение на наркотици, бил е експулсиран от там. От четири месеца е в България и за това време е създал тази организация, стана ясно днес.

По думите на премиера подобни бунтове като този в Харманли са били организирани и в центровете в други държави, а целта е да има огромен натиск, за да се преместят по-бързо големи маси хора в цяла Европа.

В момента обстановката в РПЦ-то е нормализирана, на място остават силите на полицията и жандармерията, както и на армията. Работи се по ремонт на унищоженото държавно имущество, което чужденците направиха буквално на парчета.

400 мигранти са арестувани, а 24-ма полицаи са ранени през изминалото денонощие на двукратно ескалирало напрежение, в което сериозно са били застрашени сигурността и живота на българските полицаи и жандармеристи. Прокуратурата е повдигнала до момента обвинения на 18 мигранти, участвали в размириците.

През декември ще замине и първият самолет с мигранти, които ще бъдат върнати обратно в Афганистан.

Около полунощ вчера, след съвещанието на премиера със службите, притесненията, че лагерът е огнище на зараза, прераснаха в опасения, че е огнище на тероризъм. „Един от бежанците, предизвикали бунта в Харманли, към момента е установен за принадлежност към радикална клетка”, каза днес вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова, предаде Нова тв.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

2 Коментара

 • III
  11/26/2016, 14:26

  Някой спомня ли си, Борисов да обещае нещо и след това да го изпълни?
  Нищо няма да се промени, никакви мигранти няма да бъдат изведени от РПЦ-то.

  ОТГОВОР
 • елфи
  11/26/2016, 08:36

  Поклон пред нашия герой Светлана!. Появилитесе напоследък тролове(начело с главатаря си(,се скриха панически в дУпката си в местноста"планинска цензура".Уф, сташно вонеше!

  ОТГОВОР

Последни публикации