17 пациенти с малария и лайшманиоза са лекувани през 2015 и 2016 г.в УМБАЛ „Св. Георги“

17 пациенти с малария и лайшманиоза са лекувани през 2015 и 2016 г.в УМБАЛ „Св. Георги“

След двумесечно категорично говорене от Държавната агенция за бежанците, РЗИ Хасково и лекари на различни управленски нива, че въобще са нямали случаи на тропическото заболяване „кожна лайшманиоза“ /непознато за България/, Harmanbg.com получи потвърждение за диагностициран такъв случай.

След официално изпратени въпроси до УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив и по специално до Клиниката по инфекциозни болести там, вчера бе получен следния отговор:

„За периода 2015 г. и 2016 г. до днешна дата в Клиниката по инфекциозни болести са преминали и са лекувани общо 17 пациенти с малария и лайшманиоза.  През 2015 г. с малария са приети 4-ма пациенти – трима български граждани и един бежанец.

Само един бежанец с кожна лайшманиоза е хоспитализиран през 2015 г. – през януари месец. Той е бил от Центъра за чужденци в Харманли.“

Последното изречение прави на пух и прах досегашните изказвания на ВРИД директора на РПЦ Харманли, председателят на ДАБ и лекари от всички управленски нива. Всички, с едно-единствено изключение – националния консултант по паразитология, твърдяха, че такова заболяване у нас не е диагностицирано и лекувано.

Ето какво се казва още в отговора на УМБАЛ „Св.Георги“-Пловдив на изпратените от нас въпроси:

„През настоящата година до момента са приети и лекувани 9 души с малария – 2 български граждани и 7 бежанци. Трима от чужденците са от лагера в Харманли. С висцерална лайшманиоза са хоспитализирани само трима пациенти, всеки от тях български гражданин /висцералната лайшманиоза е позната в България, б.а./.

По повод на запитването идвали ли са специалисти от Пловдивската болница в последните дни в Харманли , бе отговорено следното:

„Министерството на здравеопазването е съставило график, по който лекари от няколко болници ще извършват посещения и прегледи в центъра за чужденци в Харманли. Екипът от УМБАЛ „Свети Георги“, който посети лагера, включваше д-р Балтаджиев, инфекционист, д-р Тодоров със специалности „Инфекциозни болести“ и „Вътрешни болести“, д-р Албена Марашлиева, паразитолог и ръководител на сектор „Паразитология“ в Клиниката по инфекциозни болести, и д-р Благоев, паразитолог, който в момента подготвя и втора специалност – „Паразитология“.  Последният е и с 20-годишен стаж както в Клиниката по инфекциозни болести, както и като преподавател в Медицински университет – Пловдив.

В продължение на 2 дни е направен скрининг  на над 200 души. Не имало подбор на определени пациенти, а са прегледани всички. Установени са няколко случая на варицела, пневмония и гнойна ангина. Екипът е искал да вземе проби и да направи някои изследвания, но се е оказало, че няма материали, с които това да се извърши. През следващата седмица, от 5 до 9 декември отново служители от Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ ще преглеждат в Центъра за чужденци. В екипа, който ще работи там, са включени паразитолог, инфекционист и дерматолог, както и медицински сестри.“

Harmanbg.com напомня за пореден път, че вече 24 дни никой не е прегледал 26-те случая, за които бе изнесен снимков материал и доцент Димитър Вучев, паразитолог и специалист по тропическа медицина от Клиниката по паразитология при УМБАЛ „Св. Георги“ каза, че поне по снимките има основатели съмнения да е заболяването „кожна лайшманиоза“. Напротив – всеки опит тези хора да бъдат консултирани със специалист и в крайна сметка лекувани, срещна категоричната съпротива и тоталното незачитане на ръководството на РПЦ Харманли и Държавната агенция за бежанците. Не е известно и дали тези хора са още в лагера, тъй като в болшинството си са афганистанци.

До този момент не е известно и дали са прегледани 16-те случая, за които РЗИ Хасково обяви, че са записани в последните месеци в медицинските журнали на центъра като съмнителни за кожна лайшманиоза.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

1 Коментар

  • Динко
    12/01/2016, 17:51

    А бе къде е кметицата? Тая жена така и не изпълзя от кумова срама поне.

    ОТГОВОР

Последни публикации