От прегледани 280 души в РПЦ Харманли 10 със съмнение за кожна лайшманиоза

От прегледани 280 души в РПЦ Харманли 10 със съмнение за кожна лайшманиоза

Harmanbg.com направи запитване до Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив относно извършените прегледи на мигранти в РПЦ Харманли и установените заболявания. Публикуваме отговора на лечебното заведение без редакторска намеса:

„Около 280 души от Районния приемателен център – Харманли са прегледани в в петте работни дни на миналата седмица от екип от лекари от УМБАЛ „Свети Георги“. Екипът включваше медици от различни специалности, вкл. педиатри, паразитолози и дерматолози.

Според тях заболеваемостта в центъра не е по-различна от тази в страната в момента. Установени са 15-ина случая на варицела при деца, които веднага са били транспортирани до Отделението по инфекциозни болести на МБАЛ – Хасково, с цел да се изолират от останалите и да се ограничи разпространението на заболяването, разказа д-р Албена Масарлиева от Клиниката по инфекциозни болести.

Тя поясни, че е имало не повече от 10 случая на съмнение за кожна лайшманиоза и като предпазна мярка е назначено изискваното по стандарт при това заболяване етиологично лечение с антимикотичен препарат. Медикаментите са осигурени от Агенцията за бежанците. Разбира се, трябва да се подчертае, че става дума за съмнение, а не за установяване на кожна лайшманиоза, чиито хронични форми обаче се доказват трудно, допълни д-р Масарлиева. Лезиите на пациентите със съмнение за лайшманиоза са били обработени – част от тях дори още преди да пристигне екипът от УМБАЛ „Свети Георги“.

Имало е само един случай на съмнение за Хепатит А, но след направените изследвания не се потвърдило наличие на заболяването, каза още д-р Масарлиева.

Повечето кожни заболявания се дължат на лоша лична хигиена – открили сме случаи на краста и въшки, но те не са повече от обичайните за България. Не е влошена обществената хигиена – тя е на завидна висота, а за личната хигиена не носят отговорност служителите на центъра или лекарите като нас, които преглеждат кампанийно, обясняват медиците от УМБАЛ „Свети Георги“

Според тях е създадена стройна организация на работа и има много добра субординация между всички звена, които обслужват Центъра, коментира д-р Масарлиева. В РПЦ – Харманли са назначени личен лекар, педиатър и от началото на м. ноември т.г. – дерматолог.

Предвид евентуални бъдещи епидемични взривове от малария паразитолозите от Клиниката по инфекциозни болести са направили предложение до Агенцията за бежанците да се организират изследвания на всички настанени в РПЦ – Харманли.

До момента всеки, който се е нуждаел от спешни изследвания за установяване различни заболявания или състояния, е бил транспортиран с линейка до най-близкото лечебно заведение, което разполага с необходимата база. Пациентите, чието състояние не е спешно, в планов ред, чрез личния лекар на РПЦ – Харманли, също са насочвани за изследвания, разказа д-р Масарлиева.

Тя уточни, че екипи от УМБАЛ „Свети Георги“ са преглеждали общо 7 дни – на 26 и 27 ноември и на 5, 6, 7, 8 и 9 декември 2016 г. „

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации