Стена от престилки? Единствено в музея в Харманли

Стена от престилки? Единствено в музея в Харманли

Стена с 38 престилки от народни носии от цяла България – това може да се види само в музея в Харманли, където е единствената по рода си експозиция, сбирана много години. Тя бе посочена като интересен акцент от репортерите на Клуб „Млад журналист“ при НЧ „Дружба“, които направиха практическо занятие в културната институция преди дни.

Децата научиха интересни подробности за сградата на музея, построена след 1884 г по проект на италианския архитект Пиетро Монтани. Тя е използвана дълги години като пощенска станция, след 9 септември 1944 г.  се използва като седалище на околийския началник и като управление на Народната милиция, а след построяване на новата пощенска сграда – като управление на АПК-Харманли. След известен период, в който тя е необитаема и след предприет мащабен ремонт, след 1993 г. тя е предоставена за нуждите на музейното дело. Интересните сведения даде директорът доц. Тошо Спиридонов.

За съжаление в момента тази уникална сграда се руши, като подът в лявото крило е пропаднал и там е невъзможно да се подреждат експонати.

Младите репортери, които впоследствие писаха за посещението си в културната институция, не пропуснаха да споменат и Музея на българката там с ценните носии, пресъздаването на българска сватба, както и изложбата на македонски носии. За радост на всички, те бяха допуснати и в хранилищата, където видяха много интересни неща, сред които и дневници на ученици от преди десетки години. На изпроводяк децата получиха от доц. Спиридонов Туристически атлас на община Харманли.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации