Бивш депутат от ГЕРБ оглави музея в Харманли

Бивш депутат от ГЕРБ оглави музея в Харманли

Професор Цонка Каснакова-Иванова е новият директор на Исторически музей Харманли. Тя е класирана на първо място, след провелия се конкурс за заемане на длъжността. Това съобщи днес в профила си във Фейсбук Община Харманли.

В съобщението се казва, че в надпреварата за ръководната длъжност е участвал и досегашния директор доц. Тошо Спиридонов. Той е на поста от 2009 г. и бе със статут на временно изпълняващ длъжността. За конкурса за мястото му, доц. Спиридонов е разбрал съвсем случайно от обявлението в интернет, научи Harmanbg.com.

Новият директор проф. Цонка Каснакова е известна като един от най-кратковременните депутати в 42-то Народно събрание. Тя се закле за народен представител само 12 дни преди парламента да бъде разпуснат на 6 август, 2014 г. Г-жа Каснакова бе 6-а в листата на ГЕРБ и влезе на мястото на напусналия Красимир Стефанов, родом от Харманли, след като петият в листата – Георги Еленков, не пожела да стане депутат за няколко дни. „С участието си в листата аз съм поела ангажимент и като отговорен човек смятам да го спазя“, коментира професорката пред „НБП“ влизането си в НС, преди то да бъде разпуснато.

Цонка Каснакова е на 68 години и е родом от село Йерусалимово, община Любимец. 14 г. е работила като учителка в села от област Хасково, както и в Любимец и Симеоновград. Преди да получи професорската титла, Каснакова е била доцент в Педагогически факултет към Тракийски университет Стара Загора. Завършила е висшето си образование, със специалност „История“ във Великотърновския университет. Специализирала е Методика на активното обучение и Методика на обучението по история и гражданско образование.

На база на проведеното оценяване и въз основа на съответствията за заемане на длъжността, комисията от Министерството на културата, РИМ- Хасково, синдикалните организации и представители на Община Харманли е предложила на Кмета на Община Харманли, длъжността директор на ИМ Харманли да бъде заета от професор Цонка Каснакова, съобщават от Общината.

Професорката сменя на поста в културната институция в Града на Белоногата един от най-известните траколози в България – доц. Тошо Спиридонов, доктор по история, специалист по историческа география и картография и историческа етнография и етнология. Работил е дълги години в Института по тракология при БАН, Института по фолклор при БАН, ръководител на Катедра „Етнология” и Заместник-декан на Факултета за Средиземноморски и източни култури и цивилизации във Варненския свободен университет, участник в първата международна експедиция на НЕК за спасяване на Картаген, а от 1975 до днес ежегодно е бил участник и ръководител на теренни експедиции за издирване и проучване на тракийски обекти.

Интересен факт е, че доц. Спиридонов е експерт по опазване на недвижимите археологически паметници на културата в Министерство на културата. Припомняме, че на 20 февруари, 2016 г., в Харманли в пълно информационно затъмнение Общината издаде заповед за разрушаване на деклариран паметник на културата – Сградата на Тютюнева промишленост. За това не бе уведомен Историческия музей в Харманли и Министерството на културата. Въпреки категоричното настояване на доц. Спиридонов, научил за разрушаването от медиите в последния момент, багерите не бяха спрени.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации