65 години Спортен модел клуб „Емил Димитров“

  • In Спорт
  • 12/31/2016
  • 2454 Преглеждания
65 години Спортен модел клуб „Емил Димитров“

65 години от създаването си отбеляза през 2016 година Спортен модел клуб „Емил Димитров“ в Харманли. Както и всяка годишнина, така и тази е повод за равносметка на неговия председател Веселин Димитров. „И през юбилейната за нас 2016 г. отново имаме своите шампиони и призови класирания. Участията в състезания от държавния спортен календар са 11 с 24 състезатели, а в Европейското първенство се представихме с двама младежи. Проведохме и кръг от Държавния шампионат по корабомоделен спорт с над 66 участници. Завоювахме три шампионски титли от Държавното първенство: Евгени Георгиев, Михаил Иванов и Слави Славеев при юношите. От финалите на ученическите състезания по корабомоделен спорт се завърнахме също с трима шампиони: Дарко Тачев и Слави Славеев във възрастова група 3-8 клас, Атанас Димулски в горната група 9-12 клас. Имаме отборно второ място 3-8 клас., а при 9-12 клас сме отборни шампиони. Освен това Емил Димитров зае 5-о място на Европейското първенство в клас „F3E“ . Общо през годината бяха спечелени 13 златни медала, сребърните са 28, а бронзовите – 20“, информира г-н Димитров.

Той разказва как през далечната 1951 г. в град Харманли са положени основите на заниманията с моделни спортове – авто, авио, корабо и ракетомоделизъм.  В тези кръжоци се занимавали много ученици. И тогава набавянето на материали и консумативи за заниманията е било доста ограничено и трудно. Но въпреки всичко заниманията са се водили и са просъществували и до днес. На много от кръжочниците по-късно това става и професия. А на други получените знания и умения в тези кръжоци са послужили за успешен старт в живота.

„През 1958 г. много деца и младежи са били обхванати от една чудна мисъл: могат ли да си построят корабче с което да плават по река Марица?

Под вещото ръководство на учителите си Емил Димитров и Петър Чернев те осъществяват своята мечта. През летните дни на същата година те спускат своя кораб във водите на реката и до късна есен плават до съседните градове. През 1970 г. по истински релси започва да се движи и малко влакче. Малко, но достатъчно голямо, за да достави радост и усмивки на своите малки пасажери – децата на Харманли. И защо казвам всичко това – защото за Спортен модел клуб „ Емил Димитров“ това е част от историята му и ние се гордеем да се наречем наследници на тези прощъпулници и пионери в моделните спортове за нашия малък град“, споделя председателят на клуба.

И продължава: „През годините наши състезатели са участвали в редица състезания от градско до републиканско ниво. Имали сме много медалисти и шампиони. Но най-много се гордеем с това, че всички преминали през нашите редици, са намерили своя път в живота и са станали Хора. И сега, 65 години по-късно, в стаите, в които се помещава и води своята учебна дейност клубът, се чува детска глъч и свети от техните усмивки. И сега има мечтатели, ходим по състезания, но за съжаление само с корабчета и то направени от самите нас. И сега има и доволни, и начумерени и недоволни от представянето си на състезание деца. Такива, които искат да се равняват по най-добрите, но нямат средства и възможности за по-качествени материали и въпреки това не се примиряват, а продължават напред с наличното да отстояват позиции и име. Точно тази тяхна непримиримост ни дава на нас, техните ръководителите, увереност, че и от тях ще станат Хора. Именно с тази тяхна непримиримост и желание да се докажат, те печелеха и печелят призови места в състезанията от държавния спортен календар, а от тази година и на международните прояви“, гордее се г-н Димитров.

От името на УС на СМК„ Емил Димитров“ той изказа благодарност на: Никола Зайчев дарил 150 $ лично на Емил Димитров, група съветници на ГЕРБ – Валентина Димулска, Веса Г. Христова, Димитър П. Димитров, Динко Тървалиев, Иван Димитров, Стефка Здравкова, Борислава Г. Костова, Христо Братанов, на Александра Чакърова и Сезгин Мустафа от ДПС, на Маргарит Петров и Красимир Панчев от МК „Промяна за Харманли“, Светлана Николова-зам.-председател на ОбС, всички те дарили общо – 660 лв., на групата съветници от БСП – 500 лв., на Ротари клуб Харманли – 60 лв., на „Бизнеса за Харманли“ – 0 лв.. Благодарение на тези средства и отделените 1000 лв. от клуба е станало възможно участието на двамата младежи от клуба на Европейското първенство в Унгарския град Надканижа.

„По този начин те неволно ни направиха и подарък по случай нашия 65-годишен юбилей. За което още веднъж им благодарим. Желаем здраве и мир през Новата 2017 г. на всички наши съграждани“, пожела Веселин Димитров.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации