Патриоти почетоха 139-ата годишнина от Освобождението на Харманли

Патриоти почетоха 139-ата годишнина от Освобождението на Харманли

Молебен за здраве и благоденствие на жителите на Харманли бе отслужен днес в църквата „Св. Атанасий“ от отец Живко Петров и отец Георги Георгиев. Това стана непосредствено преди шествието на патриотични граждани до Руския паметник, които днес почетоха 139-ата годишнина от Освобождението на Харманли от турско робство. Града на Белоногата е освободен на 5 януари, 1878 г. /18 януари по нов стил/ от 3-ти ескадрон, под командването на майор Владимир Чулков. Ескадронът е част от 1-ви драгунски Московски полк, командван от полковник Николай Константинович Язиков.  Полкът е под командването на генерал-майор Александър Петрович Струков.

До паметника днес духовниците отслужиха Панихида за загиналите в сраженията за Освобождението на Харманли. Организаторите на инициативата – ВМРО Харманли, поднесоха венец, цветя бяха поднесени и от ръководството на читалище „Дружба“ и ЦДГ „Детски Свят“. Николай Георгиев, председател на местната организация на ВМРО, прочете слово в памет на загиналите за Освобождението на Града на Белоногата.

Ето какво сочат историческите сведения за битката за Харманли:

Действията се случват на 4 срещу 5 януари 1878 г. (по ст. ст., т. е. 17-18. януари по н. ст.) На 4.1. 1878 г. Струков от Симеоновград изпраща ескадрона на Чулков към Харманли да завземе жп-станцията и моста над р. Марица.

Научавайки за пристигането на руските части, харманлийци, в старанието си да помогнат освободителите , запалват жп-моста в тила на ескадрона, а шосейния мост, водещ към града, барикадират с колите и воловете, завързани от бягащите турски жители, които въоръжени се скрили зад тях. На ескадрона е заповядано да се върне, но пътят им е отрязан. Майор Чулков, спешавайки три взвода, се прикрива зад къщите. Нощният бой през моста продължил няколко часа, от ескадрона са ранени 8 души, 2 са убити. Прапоршчик Горталов, след превземането на станцията изпратен при Струков в Симеоновград да докладва, още при изгорения жп мост чува престрелката при Гърбавия мост. Веднага след като Горталов докладва за ситуацията в Харманли, е изпратен половин ескадрон на лейб-ескадрона, при подполк. Алексиев, и кавалергардския полк на Н. В. с командир щаб-ротмистър Михаил Язиков, в тил на турците. Неочакваното появяване на руските части дава възможност на майор Чулков да напредне с хората си по моста (шосейния) и със щиковете си да го очисти. Атакуваните от две страни турци се оттеглили. Връщайки се към полка ескадрона попада на обоз, придружен от около 3 хил. бягащи турски жители, с който се движел и военен конвой. Един взвод на ескадрона, под командването на прапоршчик (младши офицер) Протасьев атакува обоза. В следствие на сблъсъка офицера е ранен от куршум в дясната ръка и контузен в гърдите, а един войник е убит, ранени са двама войници. Но конната шайка е разпръсната, а обозите – изоставени.

Няколко часа след заемането на станция Харманли от ескадрона на Чулков, пристигат двама турски парламентьори – турски генерали – Север паша и Намик паша, изпратени да преговарят с Главнокомандващия руските войски за сключването на примирие.

Чувайки през нощта от станцията престрелката и боя в града, пашите изпращат секретар с предложение да се прекрати боя, но на това майор Чулков отговоря, че без да има заповед от началника на авангарда, ген. Струков, не може да допусне прекратяване на действията и започване на преговори за примирие.

Град Харманли е превзет в 5 ч. следобед на 5 януари (ст. ст.) 1878 г. До 8.1.1878 г. цялата пехота на авангарда начело със Скобелев се съсредоточава там.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации