Извора на Белоногата и Сводестия мост отпаднаха от най-важната програма на Общината за 2017 г.

Извора на Белоногата и Сводестия мост отпаднаха от най-важната програма на Общината за 2017 г.

Порутената гордост на Харманли вече не фигурира и на хартия в плановете за финансиране

Знаковите културни паметници на Харманли – Извора на Белоногата и Сводестия /Гърбавия/ мост, не фигурират в Строителната и инвестиционна програма за 2017 г. на местната Община. Двете порутени светини на града, за които настоящото управление на града многократно декларира преди и след изборите, че са негов приоритет, вече не фигурират и на хартия в плана за финансиране за настоящата година.

През 2016 г. те бяха вписани, като за „Гергана“ се предвиждаше да се търсят 500 хил. лв. външно финансиране, а за строеният през 1585 г. мост – 1.5 млн. лв. Община Харманли кандидатства по ТГС „България-Турция 2014-2020“ с проект за възраждане на Извора на Белоногата, съвместно с валийството на Одрин. Не малко хора от града тогава изразиха недоумение защо се търсят средства за финансиране именно по тази програма, предвид на историко-емоционалната обагреност на Извора. Докато гражданите си задаваха този въпрос, проектът пропадна още на първата административна фаза заради документни несъответствия.

Дълго време нямаше никаква яснота дали има проект за Сводестия мост и на каква фаза е. На конкретен въпрос на провелата се вчера сесия на ОбС Харманли, кметът г-жа Мария Киркова отговори, че проектно предложение за моста не е било подавано.

Стана ясно и че двата културни паметника не фигурират в Програмата за строителство и инвестиции на Общината за 2017-а, тъй като нямало подходящ финансов инструмент, по който да се кандидатства с проекти. От кметството, обаче, щели да търсят начини да се възстановят обектите.

Само че състоянието на „Гергана“ и моста, съставляващи безценната културна визитка на Харманли, е трагично и не предполага много време за чакане. Както „ХарманБГ“ многократно алармира, Сводестия мост е застрашен от срутване, а част от плочата до „Извора на Белоногата“, където е изписан стих от безсмъртната поема на Петко Р. Славейков, е отлепена от бетонната основа и всеки момент може да падне. Състоянието на местността около Извора също е плачевно.

Известният пък в цяла България мраморен надпис: „Светът е един мост, по който минава пътят на царя и бедняка“, не може да се види от никой. 432-годишният мост, на който е поставен, е „арестуван“ с телени решетки от 2009 г. заради опасността от падане на перилата. През лятото по външното му тяло растяха дървета.

И докато за неговата спешна реставрация и консервация трябват наистина милиони лева, то за Извора на Белоногата проблемът може да се реши с много по-малка сума. На провелото се преди дни заседание на Комисията по просвета и култура при Общински съвет Харманли, Николай Георгиев от ВМРО представи насоки от Министерството на културата, по които Общината може да кандидатства за опазване на културните си паметници. Те са в отговор на негово писмо, по повод предприемане на спешни мерки относно рушащата се плоча на Гергана.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации