И влаковете ще подминават гара Харманли

И влаковете ще подминават гара Харманли

От 1 февруари, 2017 г., 280-метровият перон на гара Харманли ще бъде поне два пъти по-пуст, отколкото досега. Причината е, че според новото разписание на БДЖ повечето влакове няма да спират на гарата, а само на новопостроената спирка в града. Така в Харманли ще има пустееща гара с модернизиран и електрифициран перон, за сметка на спирка.

За това сигнализираха граждани, използващи редовно жп транспорта. Те са силно обезпокоени от евентуалния хаос, който бе настъпил след влизането в сила на новото разписание.  Така например от трите бързи влака, минаващи през града, само един ще спира и на гарата.  От 7-те пътнически влака пък, само три ще спрат и на перона на жп гарата. Източници на „ХарманБГ“ споделиха, че е най-малкото неуместно разписанието на бърз влак да включва спирка, а да се профучава през гарата.

Харманлийци също така трябва да забравят, че досега са имали възможност да се качат на международния влак Истанбул-Белград/Букурещ. Тренът ще минава транзит и през гара, и през спирка. Най-близкото място, в което жители от Града на Белоногата могат „хванат“ международния влак, е в Свиленград или Димитровград.

Гражданите се притесняват, че ще бъде твърде объркващо кой влак къде спира в Харманли. Това може да доведе и до ситуации, в които очакващи да спрат на гарата, могат да се отзоват на перона в Любимец. Новото разписание ще бъде объркващо и за много възрастни, пътуващи често с влакове.

Хората настояват освен на спирката, влаковете да спират и на гарата. Според наши източници вече е имало подписка на граждани от средата на декември, м.г., в която е искано спирането и на двете места, за удобство на пътниците. Подписката е връчена на Община Харманли. Месец след това, обаче, БДЖ включва новата спирка в разписанието, но премахва гарата. Двете са отдалечени на 2.5 км. една от друга.

Поглед върху жп превода в други малки общини в страната показва различна картина. В Драгоман, Костинброд и Сливница, например, пътническите влакове спират безотказно и на спирките, и на гарите там. Дори на едното място двете се на намират на по-малко от километър отстояние.

Така погледнато, Харманли е сред ощетените от БДЖ. Граждани се заканват да пишат до „Господари на ефира“ за случващото се в малкия град. Някои от тях дори изказаха предположение, че промените са за удобство на мигрантите, тъй като новата спирка е доста близо до техния център – най-големия в България.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

2 Коментара

 • Добромир
  01/27/2017, 10:10

  Не пътувам толкова често с влака – веднъж седмично от Симеоновград до Харманли. Вече над два месеца, всяка сряда. Живея на 5 минути от Културния център и на десетина от спирката, пък досега влака все спира на гарата, която ми е на половин час от дома. Направо ще скачам до небето, АКО ИЗОБЩО ВЛАКА СПРЕ В СРЯДА НА СПИРКАТА. Никой- нито бригадите във влака, нито служителите на гарата – не е успял да ми отговори на въпроса, който им задавам всяка сряда : " Кога влака ще започне да спира на спирка Харманли?". Ето, сега от тази статия научавам отговора. За онези, дето искат да слязат на гарата, новият вариант не бил удобен? А кой попита онези, дето им е по – удобно да слязат на спирката, защо трябва да ходят 2,5 км. пеша до града. Ако не знаете да знаете – ПО ПРИНЦИП ИМА ГРАДСКИ АВТОБУС НА "САЛАПАТОВ" НА ЦЕНА 0,80 ЛВ (при положение, че в София е 1 лв.). само дето… вчера и в сряда автобус нямаше, та си поръчах такси. Обаче не е ясно, защо сега като започне да спира на спирката, няма да спира на гарата. Ами по тази логика следва, след като влака спира на "Подуяне" (ако не се лъжа), то да не спира на Централна гара или след като спира на Химкомбината в Димитровград, да подминава гарата на града. Очевидно у нас, в България, нелепиците край нямат.

  ОТГОВОР
 • Господинова
  01/26/2017, 14:28

  Харманли постепенно се обезличава, вече нищо не може да задържи младите тук. Няма и никаква надежда, че нещо ще се промени, даже напротив. Напоследък пуснаха удобни влакове за студентите от Харманли, сега с тази нова главоблъсканица не се знае кой къде ще се качва и спира.

  ОТГОВОР

Последни публикации