Ритуалът по посрещане на нов живот оживя в Бисер

Ритуалът по посрещане на нов живот оживя в Бисер

Изобретателните дами от групата за автентичен фолклор в село Бисер, Харманлийско, показаха, че освен да пеят и печелят конкурси, могат и да…израждат бебета. Засега, обаче, това е само ритуално, а поводът бе Деня на родилната помощ, почитан от народа като Бабинден.

Самодейките от „Герганин извор“ при читалище „Пробуда 2009“ в Бисер, пресъздадоха ритуала по посрещане на нов живот и обредното измиване на бабата-акушерка, известен още като „Подливане“. И тъй като в селото няма акушерка, една от възрастните жени влезе в ролята на такава с име Ирина – както се е казвала преди много години истинската акушерка. Младата булка Деница, която й подливаше, има бебе на 9 месеца.

Много интересно бе представен ритуалът по посрещането на новия живот, при който старата акушерка помогна за раждане на близнаци. В това бисерчани вложиха ярка символика – да се чува повече детска глъч в селото.

Както и на всеки празник, имаше песни и танци в изобилие, а 9-годишната Магдалена, която през лятото дебютира с „Герганин извор“ на голямата сцена, поздрави всички с песента „Невено моме“. Не липсваше томбола със забавни награди и специални подаръци за бабата-акушерка, както повеляват традициите. А за всички присъстващи гостите от Община Харманли – зам. кмет Валентина Димулска и секретар Цонка Малева, донесоха изненада – голяма и вкусна торта.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации