Отстраниха сачма от окото на момче от Симеоновград

Отстраниха сачма от окото на момче от Симеоновград

В УМБАЛ „Свети Георги“ успешно бе извършена сложна операция за отстраняване на сачма от окото на 16-годишно момче от Симеоновград. Това е втората хирургична интервенция, която се извършва на момчето в Клиниката по очни болести, като при първата е възстановена целостта на клепача и окото, съобщи началникът на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Нели Сивкова.

Пострадалият е прострелян от 18-годишен младеж, като се предполага, че това е станало случайно, след употреба на алкохол. Двамата са стреляли по капачки в покрайнините на Симеоновград.

Още вечерта на 20 януари дежурният екип на университетската болница в Пловдив, начело с д-р Александър Герджиков, извършва първата операция – за първична реконструкция на окото и клепача. При втората операция, водена от проф. д-р Нели Сивкова, е изчистена и отстранена собствената помътнена леща на пациента – т.нар. травматична катаракта.

Част от фрагментите на лещата са потънали в стъкловидното тяло, поради тази причина то също е оперативно напълно отстранено. Имало е и множество кръвоизливи, а самото чуждо тяло се е капсулирало в кухината на стъкловидното тяло и е вкарало със себе си бактерии, недостъпни за антибиотиците. Забивайки се в ретината, сачмата я разкъсва на няколко места и спира на 3 мм от зрителния нерв.

Прогноза за частичното възстановяване на зрението на дясното око ще може да се даде едва след няколко месеца, когато с нова операция ще се отстрани силиконовото масло. Очакванията на проф. Сивкова и екипа й са 16-годишният младеж да може да вижда спокойно най-горния ред от зрителната таблица – буквите и знаците там са с най-едър шрифт. Лявото око на момчето не е било засегнато при инцидента.

снимки: УМБАЛ „Св. Георги“

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации