Eвгени Генов: Имам късмета да работя с достойни хора в РУ Харманли

Eвгени Генов: Имам късмета да работя с достойни хора в РУ Харманли

Полицията в Харманли се справя най-добре със задълженията си в област Хасково, по показатели от миналата година

Първата демонстрация пред граждани на способностите на белгийската овчарка Дарк, обучавана за четириног полицай в РУ на МВР Харманли, се проведе миналата седмица пред младите репортери от клуба по журналистика при НЧ „Дружба“. 8-месечният Дарк още не е на служба, тъй като сега се обучава. Кучето ще бъде много полезно при откриването на забранени от закона вещества, напр. наркотици.

Освен Дарк, репортерите видяха отлично обучения 2-годишен Петко, който е най-младия полицай и любимец на всички в РУ-то. Елитната немска овчарка бе първенец на България в търсенето на следа на миналогодишната школа за полицейски кучета в София. В Харманли четириногият пазител на реда вече е част от пешеходния патрул и много ефикасно респектира нарушителите на закона. Освен това Петко е спомогнал за разкриване на убийство, а също така е намерил загубило се в гориста местност глухонямо дете.

Двете кучета се обучават с много вещина, упоритост и всеотдайност от водача си Николай Стайков, който е полицейски служител.

При посещението си в РУ Харманли младите журналисти разговаряха с неговия началник Евгени Генов. Ето какво каза той на децата репортери:

Г-н Генов, от колко години се занимавате с тази професия? Какви длъжности сте заемали досега?

Вече 23-а година съм полицай. Аз съм един от малкото, който е започнал от най-ниското ниво в системата на МВР, минал съм по абсолютно всички стъпала на йерархията, докато стигна до началник на Районно управление. Работил в Хасково, а вече 2 години съм в Харманли.

Някой вдъхнови ли Ви да изберете точно полицейската професия?

Преди да стана сержант в МВР, бях на работа към тогавашното Енерго. Там професионалните ми задължения не бяха така динамични и интересни, както си ги представя един млад човек. Работата ми изцяло бе на бюро и доста еднообразна. Това ме накара да избера по-динамичната и отговорна професия на полицая.

Какво бихте ни споделили за телефонните измами?

Това са едни от престъпленията, които мен лично най-много ме дразнят. От тези измами страдат най-вече възрастните хора, които са водили труден живот, кътали са левче по левче и най-накрая някой, чрез заблуждение и насаждане на страх, се възползва от тях. И парите от целия този къртовски труд, който са водили 40-45 години, им биват взети за няколко минути. Много е тежко да видиш болката у измамения възрастен човек. В същото време, обаче, колкото и да се говори и предупреждава, тези измами продължават да се случват. Честите изявления по проблема в медиите дават резултати, но престъпленията все още са факт.

Каква е ситуацията в нашата община с тези измами?

Спрямо съседните общини, които не са към нашето Районно управление, броят на тези измами е сравнително нисък. Не зная дали е за това, че градът е малък и повечето хора се познават, но мога да кажа, че в Хасково са доста повече, в сравнение с Харманли.

Ние, въпреки че сме деца, можем ли да помогнем с нещо?

Можете да помогнете много. На първо място да предупредите вашите баби и дядовци, вашите възрастни съседи. Предимно те са пострадалите от този вид измами. И най-вече във вашите статии, когато темата е подходяща – да завършвате с едно изречение и да подсещате хората да не си дават спестяванията.

Каква оценка давате на работата на РУ Харманли и Вашите служители?

Смея да кажа, че ние сме едно от Районните управления на територията на област Хасково, което се справя най-добре със задълженията си, по показатели от миналата година като процент на разкриваемост на престъпления, като доказани такива, като вкарани в затвора извършители на криминални деяния.

А аз имам късмета, че се случи да работя с такива достойни хора като полицаите в Харманли. Освен това, което им е по задължение, хората влагат и сърце в работата си, полагат труд и в извън работно време. Близките им живеят тук, а човек винаги се раздава повече, когато пази и близките си.

Остава ли ви време, което да прекарвате със семейството си? Ходите ли на родителски срещи?

Ако не ни остава, намираме начин да се намери, защото и децата ни имат нужда от нас /усмихва се/. Да, нашата професия, образно казано, изяжда от времето за семействата ни, но сме се научили да намираме баланс.

Да, ходя на родителски срещи. В повечето случаи родителските срещи на двете ми деца съвпадат – аз отивам на едната, а съпругата ми на другата. Живо се интересувам как се справят децата ми в училище и много се гордея с постиженията им.

Интервюто водиха Виктория Господинова, Боголюба Георгиева и Мерием Билал.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации