След снеготопенето: Падна таван, пострада и сцената на НЧ „Дружба“

След снеготопенето: Падна таван, пострада и сцената на НЧ „Дружба“

Окаченият таван в стаята по английски език в читалище „Дружба“ пострада сериозно вследствие на течове от снеготопенето и няколко от платната му се срутиха. В кабинета занятия е невъзможно да се провеждат, видя репортер на „ХарманБГ“. Равносметката след топенето на снета показва мокри петна, уронена шпакловка, паднали мазилки и пана на окачени тавани на много места в културната институция.

В лошо състояние е сцената, репетиционната зала на градския хор, пострадала е и стаята, където е музейната експозиция на „Славей“. Течове има и в склада с костюми, както и на други места в 60-годишната сграда.

От НЧ „Дружба“ се надяват поне да получат някаква сума от застрахователите за ремонт. Положението в сградата и досега не бе добро и се усложнява след всеки по-обилен дъжд или снеготопене. Ръководството на читалището отправи искане до кмета Мария Киркова още при обсъждането на проектобюджета за 2017 н началото на януари, за отпускане на 60 хил. лв. Средствата са за подмяна на остарялата и прогнила дървена дограма на прозорците, на рушащата се мазилка и сценичното осветление.  Последното е също на 60 г. и е морално остаряло и енергоемко. Читалищата не разполагат със средства за такъв ремонт, тъй като парите, отпускани от Министерството на културата на читалищата, са изцяло за развиваните дейности на самодейците.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации