Срутен Сводест мост, простреляна Гергана и афганистански мелета. Добре дошли в Харманли

Срутен Сводест мост, простреляна Гергана и афганистански мелета. Добре дошли в Харманли

Преди десетина дни в една национална медия излезе пиарско-бодряшка статия за културните забележителности на Харманли. Прилежно написана в стил – ама какво още чакате, че не хуквате към Харманли, там историята занича от всеки ъгъл. Читателят остава с впечатлението, че вековните ценности в Града на Белоногата са грижливо пазени и очакват туристи в своето пълно великолепие. На едно от първите места бе, цитирам, „запазеният досега почти непокътнат сводест мост над реката“.

На 23 февруари, 2017 г. построеният през 1585 г. Сводест мост се срути. Паднаха 10 метра от перилата му, които още преди година бяха в толкова трагично състояние, че е чудо как издържаха до днес. „ХарманБГ“ алармира на 1.8.2016 г. в своя статия, че парапета на моста откъм Общинския пазар е пред срутване. Перилата там бяха надвесени поне 10 сантиметра навън, заради просмукваната в основите им вода и впоследствие натрупания прах във фугите, както обясни тогавашния директор на Историческия музей в Харманли доц. д.р Тошо Спиридонов. Самият той неколкократно е сигнализирал кмета Мария Киркова за изключително тревожното състояние на Гърбавия мост, както го наричат харманлийци.

„На 09.11.2015 г. и на 20.07.2016 г. изпратих писма до кмета за застрашеното състояние на моста. За съжаление като (бивш вече) директор на музея имах ограничени права върху недвижимите паметници – можех само да сигнализирам Общината, което и направих. Те обаче бяха заети с моето изгонване след събарянето на Тютюневия склад и след оставянето на Извора на Белоногата да се саморазрушава“, каза за „ХарманБГ“ доц. Спиридонов. В последното си писмо до г-жа Киркова той пише: „Най-проблематичен остава края на моста откъм Общинския пазар, където една част от перилата са започнали да поддават застрашително. Очевидно е, че трябва специализирана намеса“.

Срутените сега перила, които осакатиха една от малкото истински гордости на Харманли, не са единствения проблем на моста. От 2009 г. той е затворен с грозна, телена мрежа, заради опасност от срутване на перила в най-високата му част. Там никой не ходи. Уникалният му надпис: „Светът е мост, по който минава пътя на царя и на бедняка“ е прибран в Историческия музей. През лятото на миналата година Гърбавият можеше да послужи за ботаническо пособие – по него избуяваше гъста растителност, включително и по-външното му тяло растяха дървета. Изключително занемареното му състояние вървеше със знак за равенство за разруха, която не закъсня.

И докато Община Харманли лансира версията, че вероятно вандали са разрушили заплашително надвисналите перила, много харманлийци заподозряха в това опит на Общинското ръководство да избегне обвинения в безстопанственост на своите културни паметници, което в Града на Белоногата не е прецедент.

Точно преди година, на 21 февруари, 2016-а, в пълно информационно затъмнение под багерите падна декларираната недвижима ценност – Сградата на „Тютюнева промишленост“. Министерството на културата наложи с наказателно постановление глоба на Община Харманли за унищожаване на паметник на културата, в размер на 5000 лв. Община Харманли, обаче, оспорва в момента наложената глоба. На 1 март, 2017 г. е поредното открито заседание в Районен съд Харманли по конкретния казус. През март, 2016 г., прокуратурата се сезира по скандалния случай, наблюдаващата проверка приключи и в края на лятото на миналата година започна досъдебно производство за събарянето на Монопола. На мястото му сега зее трап. Една културна ценност по-малко.

Най-яркият символ на Харманли, ценност от национално значение – Извора на Белоногата, също тъне в мръсотия и разруха. Безценната плоча на Гергана със стих от поемата на Славейков, по която личат следи от куршуми и нецензурни надписи, преди няколко месеца бе застрашително отлепена в единия си край от бетонната основа. Което създава реални предпоставки един ден Харманли да осъмне със съобщение в профила на Общината, че „вандали“ са разрушили поредната ни историческа памет.

Да не пропусна и запазената до днес стена на Кервансарая, около който през 1510 година всъщност възниква Харманли. Тя е….циментирана доста грозно там, където се руши. Някой беше казал, че е възможно циментирането да е част от консервацията й, което никак не ми изглежда приемливо.

През 2017 г. възстановяването на Извора на Белоногата и Гърбавия мост отпадна и от строително-инвестиционната програма на местната Община. Нямало подходяща програма за финансиране. Толкова.

А беше време, в което се пишеше и говореше за тези паметници като за водещи приоритети. На профила на кмета Мария Киркова във Фейсбук и сега може да се види предизборното й обещание над една публикация, включваща и срутения в момента мост /впрочем точно на публикуваната от г-жа Киркова снимка се вижда издайническото поддаване на перилата/. Та на тази публикация от 8.10.2015 г. пише: „ВРЕМЕ Е ЗА реализация на художествено осветление на знакови обществени и исторически сгради“.

Художествените коментари оставям на харманлийци. А честите и страховити афганистано-сирийски мелета, на 100 метра по права линия от грохналия Гърбав мост, нямат нужда от пояснение. Всъщност имат – обикновено в тях се поломва ново имущество за суми, с които могат да се ремонтират всички културни паметници на Общината и да остане за бляскаво презентиране. Но европейските и националните финанси подкрепят миграционния натиск и не ги е еня за паднали светини. Последните са просто средство за взаимно обвиняване през няколко години – по изборно време. А може и скоро да няма за какво да се обвинява.

Добре дошли в Харманли.

На заглавната снимка: перилата на 1.8.2016 г. и днес.

 

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

3 Коментара

 • nqkoi
  03/04/2017, 22:34

  Просто тая бабка кметицата не става за нищо,само дето толкова се натискаше,няма разлика от нея и Лисичков ,хаха боклуци

  ОТГОВОР
 • Антон
  03/04/2017, 22:21

  Поинтересувайте се колко пари е платила общината за циментирането (консервиране) на керван сарая

  ОТГОВОР
 • шаман
  02/24/2017, 17:54

  О Велики Маниту, избави ни от злините на Винету.

  ОТГОВОР

Последни публикации