Процедурни спънки отнесоха за втори път възстановилите Празника на Харманли

Процедурни спънки отнесоха за втори път възстановилите Празника на Харманли

За втора поредна година клуб „Възрожденец“ е с недопуснато за разглеждане предложение за Почетен гражданин на Харманли, въпреки, че то е внесено месец преди изискуемия срок. Възстановителите на Празника на Харманли, по чиято инициатива на 22 март 2000 г. тогавашния Общински съвет взема решение на църковния празник Св. Атанасий да се отбелязва Деня на Харманли, се обърнаха към „ХарманБГ“, за да изразят възмущение от случващото се с тяхната кандидатура.

Игнорирането им по този начин помрачава и предстоящата им юбилейна годишнина.  През септември местните родолюбиви българи – уважавани професионалисти в града, ще отбележат 20-ата годишнина от създаването на клуб „Възрожденец“-Харманли.

„Както всяка година, така и тази, се събрахме през февруари, за да обсъдим номинацията на клуба за Почетен гражданин на Харманли. Спряхме се на уважавания ръководител на Градския хор „Славей“ и дългогодишен общественик Генчо Дончев. След изготвянето на предложението, то бе внесено по надлежния ред в деловодството на Общинския съвет лично от мен, заедно с подписка от 140 харманлийци“, съобщи председателят на „Възрожденец“ д-р Милко Стаматов, уважаван хирург и началник на отделение в местната МБАЛ.

Той бил изненадан от коментара на приелия документите, че не е ясно дали подписалите се в приложената подписка са жители на Харманли. Освен това му било указано да внесе проект на решение, каквото се искало в Наредбата за символиката на община Харманли.

След като и проекта за решение бил внесен, му било обяснено, че е пропуснал крайния срок/!?/, въпреки, че самата подписка е входирана много преди това. „5 пъти търсих председателя на Общинския съвет Иван Димитров, но него или го нямаше, или беше зает. Впоследствие, в телефонен разговор ми заяви, че не можем да внесем предложение, тъй като сме организация, а това противоречало на наредбата“, сподели д-р Стаматов.

Според Наредба 23, където са разписани правилата за избирането на Почетен гражданин на Харманли, предложение за такъв може да внася кмета на града, общинските съветници и подписка от най-малко 100 граждани на община Харманли. До тук изискванията са спазени, тъй като формално „Възрожденец“ е помогнал за подписката и от клуба нямат претенции за лаври, че са внесли номинация. Подаден е проект за решение.

Всъщност изискването за „проект за решение“ е почти на 100 % харманлийска иновация, тъй като при проверка в правилниците на десетки други общински съвети такъв не бе срещнат. Това е и логично, тъй като гражданите не са длъжни да знаят буквата на закона, според което се внася дадена кандидатура за почетно звание.

Отделно от това изниква съвсем резонно въпросът, че все някой от тези 100 /или повече/ граждани, направили подписката, трябва физически да я входира, а в случаят това е направил клуб „Възрожденец“.

В Общински съвет Харманли не е ясно кой взема решенията дали едно предложение следва да бъде допуснато или не. На съвещание преди няколко дни председателят на ОбС Иван Димитров информира, че предложението на „Възрожденец“ няма да бъде разгледано на сесия, тъй като противоречи на въпросната Наредба 23. Обикновено в други общини допустимостта се определя от специална комисия.

Следва да се посочи още, че в десетките разгледани правилници на ОбС в България, критериите за вносителите на предложения за Почетен гражданин категорично включват местни организации. Така например Наредбата за символиката и отличията на Столична община посочва, че освен кмета и съветниците, номинации отправят „обществени и професионални организации и творчески формирования; инициативни граждански комитети със състав не по-малко от 30 души, формирани чрез съответна подписка“.

Поглед върху Правилник за почетните отличия и звания на град Пловдив, реда за удостояване и тяхното връчване, сочи, че предложенията, отново извън кмет и съветници, се входират от „инициативни граждански комитети, компетентни в съответната област, със състав не по-малко от 100 човека; браншови организации; творчески съюзи“.

И отново никъде не искат от гражданите проект на решение.

От клуб „Възрожденец“ не скриват своето голямо оскърбление от случващото се с тяхната кандидатура, още повече, че това е за втора поредна година. През 2016-а от организацията не присъстваха и на тържествената сесия на 2 май. През годините техни предложения за Почетен гражданин на Харманли са били едни от най-уважаваните хора в града като отец Атанасий, световноизвестният цигулар Веско Гарванов, треньорът Димитър Янчев.

 

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации