„Златен век“ за проф. Петър Льондев

„Златен век“ за проф. Петър Льондев

Почетният гражданин на Харманли проф. Петър Льондев бе удостоен с престижното отличие на Министерството на културата Почетен знак „Златен век“ – звезда, за значим принос в развитието на българската култура. То бе връчено на изтъкнатия композитор, музикален педагог и диригент от министъра на културата Боил Банов. Това се случи на тържествена церемония вчера в Национална галерия „Двореца“, на която бяха наградени творци от различни области на изкуствата по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„Дълбоко признателен съм за тази награда и се радвам, че моето творчество вълнува“, каза за „ХарманБГ“ проф. Льондев. Той сподели и това, което е казал на самото награждаване, а именно факта, че неотдавнашния концерт на Deep Purple в София завършва с неговата песен „Ерген деда“, изпълнена на пиано. „Ерген деда“ е световноизвестна, изпълнява се в над 60 страни и има множество кавър версии.

Високото отличие за композитора идва месец, след като той бе отличен на галаконцерта „Музикант на годината 2016“, провел се на 18 април в зала „България“. Тогава проф. Льондев получи наградата „Юбилей“.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Cancel reply

Последни публикации